Menu
Klantenservice 013 - 36 99 511
Behaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk
Meer dan 99% tevreden klanten
Het grootste juridische cursusaanbod
Verwijder zoekopdracht
Meer
tot
Het vreemdelingenrecht is in Nederland een onderdeel van het bestuursrecht. Meer specifiek is het een onderdeel in het kader van migratie en asielrecht. In het vreemdelingenrecht staan de rechtsregels beschreven die betrekking hebben op de toelating, het verblijf en de uitzetting van vreemdelingen. Bent u op zoek naar een relevante cursus om uw kennis van het vreemdelingenrecht of het asielrecht te vergroten en uit te breiden? Dan bent u bij Cursusbank aan het juiste adres!
Bij Cursusbank vindt u vrijwel alle relevante cursussen van cursusaanbieders met betrekking tot vreemdelingenrecht en asielrecht. Zo zijn er cursussen met betrekking tot de actualiteit op het gebied van vreemdelingenrecht, maar bijvoorbeeld ook een cursus over het bijstaan van slachtoffers van mensenhandel en de leergang van het jihadisme. De aangeboden cursussen staan garant voor een specifiek aantal NOvA PO-punten, maar juristen gespecialiseerd in het asielrecht en vreemdelingenrecht doen er goed aan om constant op de hoogte te blijven van de actualiteiten en recente jurisprudentie binnen hun rechtsgebied. Wist u trouwens dat u bij ons ook cursussen voor internationaal en Europees recht kunt boeken? Wellicht is dit een goede toevoeging voor uw kennis.
Een account aanmaken bij Cursusbank is geheel gratis. Na registratie geniet u van vele voordelen, zoals een tweewekelijkse e-mail met relevante cursussen voor u en eenvoudige aanmeldprocedures bij een cursus vreemdelingenrecht of asielrecht naar keuze. Heeft u vragen? We helpen u graag verder als u belt naar 013 – 36 99 511.
23 resultaten
Sorteer op:
Favoriet
JUN 2023
NOvA PO: 2 punten
1 dag
Online
118,-
Webinar
OKT 2023
5 dagen
4.280,-
Diverse locaties
650,-
2 dagen
800,-
375,-
Het vreemdelingenrecht is opgedeeld in het reguliere vreemdelingenrecht en het asielrecht. Als het gaat om asielrecht dan wordt er gekeken naar de situatie van de vreemdeling of de vreemdeling bijvoorbeeld niet naar zijn land kan terugkeren vanwege veiligheidsredenen. Als een asielzoeker niet veilig kan terugkeren naar zijn land en dus gevlucht is kan er asiel worden aangevraagd door de asielzoeker bij een asielzoekerscentrum. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt de aanvraag. Mocht de aanvraag door de IND afgewezen worden, kan een asielzoeker zich wenden tot de rechter om een beroep in te dienen.
Als het bij een vreemdeling niet gaat om asiel dan wordt er gesproken over regulier vreemdelingenrecht. Hierbij kan het gaan om een buitenlander die gaat studeren in Nederland of een gezinshereniging. Een reguliere immigrant kan een machtiging of een visum aanvragen voor een tijdelijk verblijf. Als de immigrant in Nederland wil gaan werken in loondienst. Zal de immigrant een tewerkstelling dienen te krijgen van de werkgever en daarnaast dient de immigrant een machtiging voor voorlopig verblijf aan te vragen.
Kort door de bocht is iemand een vreemdeling als zijn of haar nationaliteit niet Nederlandse is. Het kan ook voorkomen dat iemand stateloos is. Ook in deze gevallen wordt iemand in Nederland als vreemdeling gezien. Veel vreemdelingen in Nederland zijn vluchteling, familie van mensen die woonachtig zijn in Nederland, iemand die in Nederland komt werken of studeren.
Het vreemdelingenrecht is zoals hiervoor al aangegeven een onderdeel van het bestuursrecht. Hierdoor is op het vreemdelingenrecht de Algemene wet bestuursrecht van toepassing mochten er beslissingen genomen worden of procedures aangespannen worden. Vooraanstaande regels in het vreemdelingenrecht zijn vastgelegd in:
In de vreemdelingenwet zijn duidelijke regels opgesteld wanneer een vreemdeling in Nederland rechtmatig mag verblijven. Vanzelfsprekend is een vreemdeling onrechtmatig (illegaal) in Nederland als er geen toestemming is verleend om in Nederland te verblijven. Als een vreemdeling illegaal in Nederland verblijft heeft degene geen recht op onderdak en kan ook niet gebruik maken van de sociale voorzieningen. De onrechtmatige vreemdeling dient op eigen initiatief Nederland te verlaten. Mocht de vreemdeling dit niet doen, kan de Vreemdelingenpolitie optreden en de vreemdeling alsnog het land uitzetten.
Als de vreemdeling met instemming van bevoegd gezag rechtmatig mag verblijven een Nederland, is de vreemdeling in het bezit van:
Dit document wordt afgegeven door het IND.
Als een vreemdeling van buiten de EU komt kan de vreemdeling in aanmerking komen voor de status EU langdurig ingezetene. Met deze status heeft de vreemdeling een EU-verblijfsvergunning welke recht geeft op een permanent verblijf in Nederland. Dit houdt tevens in dat de vreemdeling recht heeft op gelijke behandeling als andere personen met de Nederlandse nationaliteit. Als iemand van buiten Nederland op bezoek gaat of op vakantie in Nederland (toerist), dan gebeurd dit in het algemeen in het kader van de vrije termijn.