Cursusbank logo Training Mediation en herstelrecht in Strafzaken

unique selling pointBehaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk

unique selling pointMeer dan 99% tevreden klanten

unique selling pointHet grootste juridische cursusaanbod

Cursusinformatie

puntNOvA PO:
4
duratie1 dag
Online Cursus
300,-

Sep

14

Training Mediation en herstelrecht in Strafzaken

Ontwikkelingen en mogelijkheden voor mediation in strafzaken


Mediation in Strafzaken en herstelrecht in bredere zin hebben de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Ook internationaal bezien gaan de ontwikkelingen in hoog tempo.
Naast mediation in strafzaken zijn er de afgelopen jaren binnen de gehele strafrechtsketen vele herstelrechtelijke initiatieven van de grond gekomen, van het werken aan excuses binnen Halt tot herstelgericht werken in detentie. En sinds januari 2020 is er een nieuw Beleidskader Herstelrechtvoorzieningen waaruit blijkt dat de aanpak om mensen na conflict samen te brengen prioriteit verdient en toegankelijk dient te zijn. Mediation in strafzaken heeft voor beide partijen veel voordelen, op juridisch maar vooral ook op emotioneel gebied. Jaarlijks vinden er nu meer dan 1500 mediations in strafzaken plaats, waarvan meer dan 80 % succesvol wordt afgerond.

Deze cursus geeft inzicht in al deze ontwikkelingen en met name in de mogelijkheden die mediation in strafzaken biedt voor zowel strafrechtadvocaten, maar ook voor advocaten die slachtoffers bijstaan. Naast de Nederlandse ontwikkelingen is er aandacht voor internationale ontwikkelingen en achtergronden, mensenrechtenkaders en trends. Er wordt ook uitgebreid ingegaan op de werkwijze in mediationzaken en de aanpak in specifieke zaken zoals huiselijk geweld, jeugd, zaken waarin psychische problematiek speelt, verkeerszaken etc.

Wat is de doelgroep?


Strafrechtadvocaten, advocaten die slachtoffers bijstaan en (aankomend) mediators die uit de advocatuur komen.

Wat is de cursusvorm?


De cursus bestaat uit een online bijeenkomst van 4 uur die bestaat uit kennisoverdracht en discussie daarover met de deelnemers. Daarvoor wordt actuele casuïstiek gebruikt. Cursisten worden ook uitgenodigd om vooraf of ter plekke eigen zaken in te brengen, waarbij interactief kan worden besproken welke mogelijkheden mediation biedt.

Wie zijn de docenten?


Monique van der Zouw
Annemieke Wolthuis

Wat leer je tijdens de training mediation en herstelrecht in strafzaken?


Na het volgen van deze cursus:

  • weet je hoe je kunt onderzoeken of een zaak geschikt is voor mediation;
  • kun je beschrijven hoe je mediation kunt aanmelden;
  • heb je inzicht gekregen in soorten zaken en oplossingen waar partijen zelf mee komen;
  • kun je uitleggen hoe je jouw cliënt kunt bijstaan in het mediationproces;
  • kun je de herstelrechtelijke mogelijkheden in de gehele strafrechtsketen;
  • en de internationale ontwikkelingen op dit gebied toelichten.


Wat ontvang je na afronding van deze training?


Deze cursus is erkend door de NOvA. Na afloop van deze cursus ontvang je:

  • 4 PO-punten;
  • een certificaat

Programma

Woensdag 14 september 2022, 12:30 uur tot 16:30 uur

Docent(en)

Mr dr A. (Annemieke) Wolthuis
in 2012 gepromoveerd op het onderwerp herstelrecht en kinderrechten, is vice-voorzitter van het European Forum for Restorative Justice en lid van de redactie van het Tijdschrift voor Herstelrecht.

mr. Monique van der Zouw
Advocaat gespecialiseerd in Jeugdstrafrecht, plaatsvervangend kinderrechter bij de Rechtbank Rotterdam Mr. Monique van der Zouw is werkzaam in het familie- en jeugdrecht en strafrecht. Daarnaast is zij sinds 2001 mediator en staat zij bij het MfN (voorheen NMI) geregistreerd als mediator. Zij is aangesloten bij de VNJA (Vereniging Nederlandse Jeugdrecht Advocaten) en de VMSZ (Vereniging Mediators in Strafzaken). Daarnaast is mr. Monique van der Zouw sinds 1 januari 2013 rechter- plaatsvervanger in de rechtbank Rotterdam inzake strafzaken die meervoudig worden behandeld. Verder is zij ingeschreven als bijzondere curator bij de rechtbank Haarlem, waarbij zij wordt benoemd door de rechtbank teneinde de belangen van minderjarigen te vertegenwoordigen. In de periode 2006 tot 2013 was mr. Monique van der Zouw lid van de klachtencommissie van (destijds) Bureau Jeugdzorg Noord- Holland.


Details

Cursusaanbieder
OSR Juridische Opleidingen
Cursustitel
Training Mediation en herstelrecht in Strafzaken
Niveau
N.v.t.
NOvA PO
4 punt(en)
Adres

Online Cursus

-

- Online Cursus

Datum
Woensdag 14 september 2022
Prijs
€ 300,00
Cursusdagen
14-09-2022, 12:30 - 16:30