Cursusbank logo Strategisch interviewen - verdieping

unique selling pointBehaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk

unique selling pointMeer dan 99% tevreden klanten

unique selling pointHet grootste juridische cursusaanbod

Cursusinformatie

duratie1 dag
695,-

JUN 2023

29

Strategisch interviewen - verdieping

Dit is een oude cursus. U kunt zich niet meer aanmelden voor deze cursus

Bij fraude-, witwas- en ondermijningsonderzoeken

Om strategisch te kunnen interviewen in een fraude-, witwas- of ondermijningszaak is zowel praktische gespreksvaardigheden als kennis van theoretische modellen en interviewtechnieken nodig. Het interview is, net als een forensisch onderzoek naar de jaarrekeningen en andere financiële stukken, een methode om relevante informatie te verzamelen.

Het interview met betrokkenen blijkt in de praktijk vaak een cruciaal moment, waar veel van afhangt en waar ook veel van wordt verwacht. Tegelijkertijd onderschatten onderzoekers vaak hoe complex deze methode van informatieverzameling is. Zo wordt vaak onvoldoende tijd gestoken in een degelijke voorbereiding. Ook ontbreekt regelmatig de kennis van moderne technieken en methoden, met als gevolg dat het interview in de praktijk niet veel meer is dan het afwerken van een vragenlijst. De strategie ontbreekt en belangrijke kansen worden gemist.

Wilt u wel alles uit een interview kunnen halen? Bij de cursus ‘Strategisch interviewen’ wordt dieper ingegaan op de kenmerken van fraudeurs, hun persoonlijkheidskenmerken, motieven en werkwijze en het gedrag dat op basis daarvan te verwachten is tijdens het interview. De gedragskenmerken van de geïnterviewde zijn namelijk, samen met de vastgestelde feiten en de omstandigheden, bepalend voor de structuur, de opbouw en vooral ook de strategie van het gesprek.

Om ervoor te zorgen dat deelnemers zoveel mogelijk profijt hebben van de cursus, heeft deze een modulaire opbouw. De cursus begint met basisvaardigheden en -technieken en eindigt met het strategisch inzetten van informatie en kennis. De training heeft een praktische focus maar ook de theorie achter de praktijk komt aan bod. Er is veel ruimte om te oefenen aan de hand van casuïstiek. Deelnemers krijgen ook persoonlijke feedback op hoe zij de geïnterviewde benaderen en op hun opbouw van het gesprek.

Strategisch interviewen voor gevorderden
Deze training voor gevorderden is een verdere specialisatie en verdieping. Er wordt (meer) aandacht besteed aan aan wie de interviewer als persoon is, en aan het interpersoonlijke proces tussen interviewer en geïnterviewde. De interviewer neemt immers zijn/haar eigen persoonlijkheid en kwetsbaarheden mee en kan al dan niet bewust reacties geven die de interactie en uiteindelijk de kwaliteit van het gesprek beïnvloeden. Het is daarom belangrijk dat de interviewer inzicht heeft in het eigen functioneren, met name onder verhoogde druk. Deze intensieve training gaat in op het persoonlijk functioneren.

Sprekers

  • Bram van der Meer MSc
    Directeur
    Dantes Psychology Services
  • dr. Cornelis van Putten
    Dantes Psychology Services

Bestemd voor

Bestemd voor

Private sector: (fraude)onderzoekers, (project)managers en professionals veiligheid, juridische zaken en compliance. Alsmede in-house counsels, waaronder bedrijfsjuristen.

Publieke sector: onderzoekers, toezichthouders, inspecteurs en opsporingsambtenaren, belast met fraude/witwassen en ondermijning, alsmede leden OM en ZM

en

Adviseurs, specialisten op het gebied van fraude/FEC, waaronder accountants, consultants, advocaten en andere financieel-forensisch deskundigen.


Programma

Donderdag 29 juni 2023, 9:00 uur tot 17:15 uur
09:00 - 09:30
Ontvangst met koffie
09:30 - 11:00
Blok 1

We gaan dieper in op het fenomeen weerstand: weerstand bij de geïnterviewde, maar ook bij de interviewer. Hoe gaat de interviewer daarmee om? We simuleren verschillende vormen van weerstand en probleemgedrag en gaan daar ook mee oefenen. De deelnemer onderzoekt waar bepaalde eigen reactiepatronen vandaan komen, welk zichtbaar effect die hebben op de gesprekspartner en hoe hij/zij de negatieve dynamiek die daardoor ontstaat positief kan beïnvloeden.

11:00 - 11:15
Pauze
11:15 - 12:45
Vervolg Blok 1
12:45 - 13:30
Lunch
13:30 - 14:30
Oefening rondom zelfvertrouwen en persoonlijke effectiviteit.
14:30 - 15:30
Presentatie en analyse van een casus, en voorbereiding van het interview.
15:30 - 15:45
Pauze
15:45 - 17:15
Het interview samen met een acteur uitvoeren

Docent(en)

Bram van der Meer MSc
Directeur Van der Meer Investigative Psychologists

dr. Cornelis van Putten
Cornelis van Putten promoveerde in 2006 in de wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Amsterdam en behaalde in 2001 een MSc. in zowel Klinische Psychologie als Wijsbegeerte aan de Universiteit van Tilburg. In 2009 behaalde hij een 'master of criminal investigation. Cornelis is mededirecteur en eigenaar van Dantes Psychology. Hij is gespecialiseerd in de beoordeling en aanpak van problematisch gedrag en heeft veel ervaring met het uitvoeren van (interne) onderzoeken. In die context is hij vaak betrokken bij complexe gesprekken en interviews. Cornelis adviseert regelmatig directies om de psychologische dynamiek en strategieën achter probleemgedrag te doorgronden en hen te voorzien van interventies die zowel effectief als duurzaam zijn. Voorafgaand aan zijn werk bij Dantes Psychology was hij meer dan tien jaar werkzaam als psycholoog bij de Nationale Politie. Hij adviseerde complexe recherche onderzoeken en deed daarnaast psychologische beoordelingen van personen. Cornelis verzorgt regelmatig trainingen en is als gastdocent verbonden aan de Frankfurt School of Finance and Management over het onderwerp Behavioral Compliance. Hij is tevens verbonden aan het Opleidings- en Studiecentrum van de Rechterlijke Macht over de psychologie van de omgang met getuigen in strafrechtelijke onderzoeken, en aan het Centre for Organizational Integrity. Cornelis is lid van de redactie van het Journal of Threat Assessment and Management (American Psychological Association).


Details

Cursusaanbieder
Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch
Cursustitel
Strategisch interviewen - verdieping
Type cursus
Bijeenkomst op locatie
Niveau
N.v.t.
Studie uren:
8
Adres

 

 

   

Datum
Donderdag 29 juni 2023
Prijs
€ 695,00
Cursusdagen
29-06-2023, 09:00 - 17:15