Menu
Klantenservice 013 - 36 99 511
Behaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk
Meer dan 99% tevreden klanten
Het grootste juridische cursusaanbod
Verwijder zoekopdracht
Meer
tot
Het sociaal zekerheidsrecht is een onderdeel van het bestuursrecht. In het sociaal zekerheidsrecht is de regelgeving vastgelegd en maatregelen die er voor dienen te zorgen dat iemand bij arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid, ziekte, overlijden van naasten of pensioen een inkomen hebben.
32 resultaten
Sorteer op:
Favoriet
OKT 2023
5 dagen
4.280,-
1 dag
Diverse locaties
625,-
850,-
750,-
375,-
NOV 2023
2 dagen
1.250,-
Er is in Nederland veel regelgeving en wetten omtrent de sociale zekerheid. Mensen die te maken krijgen met het stelstel van de sociale zekerheid zijn werkgevers en werknemers, werklozen, arbeidsongeschikten, zelfstandigen en ouderen. De overheid zorgt voor een financieel vangnet als iemand bijvoorbeeld in financiële moeilijkheden komt. Dit doet de overheid middels sociale verzekeringen en voorzieningen.
Volksverzekeringen en werknemersverzekeringen vallen onder de sociale verzekeringen. Premies voor de volksverzekeringen worden betaald over het inkomen, de hoogte van de premie is inkomensafhankelijk, en belastingen. Loonbelasting is hier een goed voorbeeld van. De verzekeringen die vallen onder de volksverzekeringen zijn onder andere de Zorgverzekeringswet, de AOW (Algemene Ouderdomswet) en de ANW (Algemene Nabestaandenwet).
De premies voor werknemersverzekeringen worden betaald door werkgevers en werknemers. Deze verzekering zorgt ervoor dat als een werknemer werkeloos, ziek of arbeidsongeschikt wordt tegen inkomensverlies. Verzekeringen die vallen onder de werknemersverzekering zijn:
Een sociale voorziening kan een uitkering zijn, maar ook een product (zoals een rolstoel) of een dienst (zoals verzorging). Een sociale voorziening wordt gefinancierd door de overheid (vanuit belastingen). Per 1 januari 2015 is de Wet werk en bijstand vervangen door de Participatiewet. Iemand die in aanmerking komt voor de Participatiewet is iemand die wil werken, maar hierbij ondersteuning nodig heeft. In de Participatiewet zijn een aantal voorzieningen samengevoegd. Dit waren de Wet Werk en Bijstand, een deel van de Wajong en de Wet Sociale Werkvoorziening.
Het persoonsgebonden budget (PGB) is een voorbeeld van een moderne voorziening. De ontvanger van een PGB kan naar eigen inzicht het budget besteden aan een product en/of dienst.