Cursusbank logo Cursussen personen- en familierecht

unique selling pointBehaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk

unique selling pointMeer dan 99% tevreden klanten

unique selling pointHet grootste juridische cursusaanbod

Uw zoekopdracht

Van:
Tot:

Verwijder zoekopdracht

Extra zoekfilters

Kennisgebieden

Meer

Type cursus

Meer

Beroep

Meer

Punten

tot

Prijs

tot

Cursusaanbieders

Meer

Sprekers

Meer

Personen- en familierecht  

Het personen-en familierecht heeft betrekking op de status van natuurlijke personen, zoals handelingsbekwaamheid. De regels die betrekking hebben op het personen- en familierecht zijn voornamelijk te vinden in Boek 1 Burgerlijk Wetboek (BW).

 

32 resultaten

Sorteer op:

OKT 2023

04
Uw IT kennis van vandaag is morgen vaak al achterhaald De snelle veranderingen in IT stellen hoge eisen aan elke IT professional. U heeft een overzicht nodig van de laatste technologische trends om te kunnen anticiperen op toekomstige IT ontwikkelingen....
tijdsduur

5 dagen

4.280,-

Actualiteitencursus Kinderrechten en Migratie Op de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children (DCI) komen jaarlijks meer dan 600 vragen binnen van kinderen, ouders en veel advocaten over de rechten van migrantenkinderen. Vanuit een praktische...
tijdsduur

1 dag

lokatie

Diverse locaties

650,-

Deze inleidende cursus Erfrecht behandelt de basis van het Erfrecht aan de hand van zes blokken van twee uren. Daarbij komen niet alleen de belangrijkste materieelrechtelijke onderwerpen aan de orde, maar oefent u ook met toepassing in de...
punt

NOvA PO: 12 punten

tijdsduur

2 dagen

lokatie

Rotterdam

1.089,-

De online Intervisie Bestuursrecht voor advocaten is intervisie op afstand. Datum: 22 november Tijd: 15.30-17.30 uur Locatie: Achter je computer Opleidingspunten: 2 (kwaliteitstoetsen) en 2 (niet-juridisch) De bijeenkomst duurt twee uur...
punt

NOvA PO: 2 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Online

118,-

Praktijkgerichte verdieping voor advocaten en bewindvoerders Als advocaat en/of bewindvoerder wil je op de hoogte zijn van actuele thema’s en ontwikkelingen in het beschermingsbewind. Deze verdiepende cursus behandelt de onderwerpen bewind,...
tijdsduur

1 dag

lokatie

Diverse locaties

625,-

Verdiepingscursus alimentatierekenen Krijg je in je praktijk te maken met gecompliceerde alimentatievraagstukken met betrekking tot particulieren? Dan is basiskennis van het bruto alimentatierekenen vaak niet meer toereikend. Met deze verdiepingscursus...
tijdsduur

1 dag

lokatie

Diverse locaties

625,-

De online Intervisie Algemene Praktijk is intervisie op afstand. Datum: o.a.14 december 2023 Tijd: 15.30-17.30 uur Locatie: Achter je computer Opleidingspunten: 2 (kwaliteitstoetsen) en 2 (niet-juridisch) De bijeenkomst duurt twee uur en...
punt

NOvA PO: 2 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Online

118,-

De online Intervisie Familierecht voor advocaten is intervisie op afstand. Datum: o.a. 14 december Tijd: 15.30-17.30 uur Locatie: Achter je computer Opleidingspunten: 2 (kwaliteitstoetsen) en 2 (niet-juridisch) De bijeenkomst duurt twee...
punt

NOvA PO: 2 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Online

118,-

De online Intervisie vastgoedrecht is intervisie voor advocaten op afstand. Datum: o.a. 18 december Tijd: 9.30-11.30 uur Locatie: Achter je computer Opleidingspunten: 2 (kwaliteitstoetsen) en 2 (niet-juridisch) De bijeenkomst duurt twee...
punt

NOvA PO: 2 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Online

118,-

De intervisie voor advocaten bestaat uit 1 bijeenkomsten van 2 uur Datum: o.a. 19 december 2023 De tijden zijn van 9.30-11.30 uur Opleidingspunten: 2 (kwaliteitstoetsen), 2 (niet-juridisch) Na afloop:De gespreksleider bevestigt ieders deelname...
punt

NOvA PO: 2 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Webinar

118,-

Recht op de naam

Deze titelt bepaalt onder meer hoe men zowel voornamen als geslachtsnamen verkrijgt en wijzigt.

Woonplaats

In bepaalde gevallen is het belangrijk om te weten waar iemand zijn woonplaats heeft. Deze titel bepaalt onder meer wat de woonplaats is van een natuurlijk persoon en van een rechtspersoon, hoe je een woonstede kunt verliezen, wat de afgeleide woonplaats is (denk hierbij vooral aan gevallen van onder curatele gestelde en minderjarigen (bij gescheiden ouders)) en wat iemands sterfhuis is.

Burgerlijke stand

In deze titel is regelgeving met betrekking tot de burgerlijke stand geregeld.
Er staat wat de taken van de ambtenaar van burgerlijke stand zijn en de regeling van registers van burgerlijke stand. Voor elke gemeente is er een register van geboorte, overlijden, huwelijken en geregistreerde partnerschappen. Vervolgens wordt de regelgeving wat betreft de akten van burgerlijke stand besproken en welke partijen bij deze akten betrokken en belanghebbende kunnen zijn. Verder wordt er nog gesproken over het aanvullen of verbeteren van de registers van de burgerlijke stand en de formaliteiten en rechtsgevolgen bij het wijzigen van het geslacht in de geboorteakte (bij transseksualiteit).

Huwelijk

Regels omtrent het huwelijk, een verbintenis tussen twee personen van verschillend of van gelijk geslacht, staat geregeld in titel 5 van Boek 1 BW. Er staat geregeld wat de vereisten zijn tot het aangaan van een huwelijk, de formaliteiten die aan de voltrekking van het huwelijk moeten voorafgaan, stuiting van het huwelijk, de voltrekking van het huwelijk, nietigverklaring van het huwelijk en wat geldt als een bewijs van het bestaan van het huwelijk.

Naast het huwelijk kennen we in Nederland ook nog het geregistreerd partnerschap, dat ooit is geïntroduceerd als alternatief van het huwelijk voor homoseksuelen. Nu ook mensen van gelijk geslacht kunnen huwen zijn er maar weinig verschillen. Een verschil is dat een geregistreerd partnerschap, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om kan eindigen.

Verder hebben echtgenoten ook nog specifieke rechten en verplichtingen, zoals de verzorging en opvoeding van kinderen en het toestemming nodig hebben van de andere echtgenoot voor bepaalde rechtshandelingen.

In Boek 1 titel 7 staat het huwelijksvermogensrecht geregeld, waarbij gekozen kan worden voor huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen en allerlei regels hierover.

Dat niet ieder huwelijk stand houdt is iets waar eenieder wel eens in zijn/haar directe omgeving mee te maken heeft gehad. De bepalingen over de ontbinding van het huwelijk staan vermeld in titel 9 van Boek 1 BW. O.a. komen echtscheiding, alimentatieverplichtingen en in de volgende titel ook scheiding van tafel en bed en ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed aan bod.

Afstamming

In deze titel staan familierechtelijke betrekkingen centraal. Wanneer ben je voor de wet een moeder en wanneer ben je voor de wet vader? Hoe kan het vaderschap ontkend worden, hoe kan erkenning geschieden en hoe vindt gerechtelijke vaststelling van het ouderschap plaats?

Adoptie

Adoptie is geregeld in titel 12 Boek 1 BW. Het adoptieverzoek, de voorwaarden voor adoptie, de rechtsgevolgen en de herroeping staan hier vermeld.

Minderjarigheid

In titel 13 Boek 1 BW staat wanneer iemand minderjarig is en wanneer hij handelings(on)bekwaam is om rechtshandelingen te verrichten. Ook kan op verzoek door de kantonrechter handlichting worden verleend aan minderjarigen.

Het gezag over minderjarige kinderen

In titel 14 Boek 1 BW staan de regels over het gezag van minderjarige kinderen vermeld. Er kan sprake zijn van (gezamenlijk) ouderlijk gezag (gehuwd, dan wel ongehuwd) of van voogdij. Verder staat er bepaald wat de omvang van dat gezag is en wie het gezag uitoefent (medeafhankelijk van de situatie) en hoe (gezamenlijk) ouderlijk gezag kan worden beëindigd.

Daarnaast kan er gezag na meerderjarigverklaring zijn, zijn er regels over bewind en vertegenwoordiging van de ouders voor het kind en staat ondertoezichtstelling van minderjarigen geregeld.

De voogdij staat ook uitputtend geregeld in het burgerlijk wetboek. Wanneer begint de voogdij, voogdij van rechtspersonen, beëindiging van de voogdij zijn allemaal zaken die vermeld staan in de afdeling over voogdij.

Omgang en informatie

In titel 15 valt te lezen wie er recht op omgang heeft met het kind en het recht op informatie van de ene ouder t.o.v. van de andere ouder.

Curatele

In titel 16 staat dat meerderjarige door de kantonrechter onder curatele kan worden gesteld wanneer er van bepaalde gronden sprake zijn. Daarnaast kan de curatele worden verzocht door bepaalde in de wet genoemde personen en instanties. Ook staat er geregeld wanneer de curatele eindigt.

Levensonderhoud

In titel 17 staat o.a. wie onderhoudsplichtigen zijn en dat ouders verplicht zijn naar draagkracht te voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen.

Afwezigheid, vermissing en vaststelling van overlijden in bepaalde gevallen.
Het gaat in titel 18 over onderbewindstelling in geval van afwezigheid, personen wier bestaan onzeker is en de vaststelling van overlijden in bepaalde gevallen.

In titel 19 en 20 staan respectievelijk de onderbewindstelling ter bescherming van meerderjarigen en mentorschap ten behoeve van meerderjarigen.

Het erfrecht is een onderdeel van het personen- en familierecht dat niet in Boek 1 te vinden is. Het erfrecht is namelijk te vinden in Boek 4 BW.

Het erfrecht regelt zaken die betrekking hebben erfopvolging. Erfopvolging geschiedt bij versterf op krachtens uiterste wilsbeschikking. Het erfrecht regelt wie onwaardig zijn om uit een nalatenschap voordeel te trekken, de wettelijke verdeling, regels omtrent de uiterste wilsbeschikking (testament) en het eventueel vernietigbaar dan wel nietig zijn van een uiterste wilsbeschikking, wie een uiterste wilsbeschikking kunnen maken en wie daaruit voordeel kunnen genieten, geeft regels over een legaat, de overgang van rechten en schulden.