Cursusbank logo Cursussen Mediation

unique selling pointBehaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk

unique selling pointMeer dan 99% tevreden klanten

unique selling pointHet grootste juridische cursusaanbod

Uw zoekopdracht

Van:
Tot:

Verwijder zoekopdracht

Extra zoekfilters

Kennisgebieden

Meer

Type cursus

Meer

Beroep

Meer

Punten

tot

Prijs

tot

Cursusaanbieders

Meer

Sprekers

Meer

De conflictbemiddeling is met name zinvol als de communicatie stroef verloopt of dusdanig verstoord is dat onderhandelingen tussen partijen gehinderd wordt door een gebrek aan vertrouwen in elkaar, of kan leiden tot escalatie. Mediation kan ook nuttig zijn als een partij kwaad is en daardoor niet voor rede vatbaar of zelfs beledigd is waardoor deze partij niet meer in gesprek wil met de andere partij(en).

Mediation is een mildere vorm dan een gang naar de rechter. Daarnaast kan deze vorm van conflictbemiddeling ook zorgen voor tijdsbesparing en besparing in de kosten. Het voordeel van mediation is dat partijen trachten er onderling uit te komen met behulp van een deskundige. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat mediation succesvol is in meer dan de helft van de gevallen en zorgt voor een gehele of gedeeltelijke goede afloop.

Het verschil tussen een bemiddelaar en een mediator

In Nederland wordt een belangrijk verschil gemaakt tussen een bemiddelaar en een mediator. Een mediator blijft inhoudelijk op een bepaalde afstand en tracht daarmee te bereiken dat partijen onderling het conflict oplossen. Een bemiddelaar daarentegen is actief betrokken op inhoudsniveau en onderzoekt waar de belangen van de partijen liggen, waar ze in conflict raken en wat de reden is dat de partijen botsen. Als dit eenmaal boven water is bij een bemiddelaar zal de bemiddelaar een oplossing aandragen waar partijen mee akkoord kunnen gaan of niet. In het Nederlands recht wordt gesproken bij een mediator dat deze de procesregie in handen heeft en de bemiddelaar daarnaast ook voor een groot gedeelte de inhoudelijke regie.

Als een mediator voldoet aan strikte kwaliteitseisen kan de mediator zich aansluiten bij de Stichting Mediatorsfederatie Nederland (MfN).

Verschillende stijlen van mediation

In Nederland is het gebruik de laatste jaren van mediation sterk toegenomen. Dit heeft er toe geleid dat er verschillende stijlen binnen het mediation zijn ontwikkeld. De stijlen zijn grofweg op te delen in drie stijlen:

  • Evaluerende mediation: in deze stijl van mediation neemt de mediator de rol aan van een bemiddelaar. De mediator is actief op zowel het proces als de inhoud en evalueert de uitkomsten die voortvloeien uit het gesprek.
  • Faciliterende mediation: bij deze vorm van mediation stuurt de mediator hoofdzakelijk het proces aan. Door deze sturing kan de mediator het gesprek een bepaalde richting geven maar mengt zich niet inhoudelijk in het proces.
  • Transformatieve mediation: bij deze stijl van mediation neemt de mediator de rol van crisismanager aan. De mediator stuur niet in het proces en mengt zich ook niet inhoudelijk. Het doel van de vorm van mediation is om de negatieve en mogelijk destructieve interactie tussen partijen om te zetten naar een positieve interactie met een opbouwend karakter. Het idee achter deze vorm van mediation is dat de betrokkenen zelf volledig achter de uitkomst van het gesprek staan.
  • Narratieve mediation: de partijen die met elkaar in conflict zijn geven ieder aan hun kant van het verhaal. Door narratieve mediation toe te passen zorgt de mediator ervoor dat de betrokken partijen samen een nieuw verhaal construeren dat conflict vrij is. 

Mediation

Tijdens een cursus over mediation kunt u de verschillende stijlen goed onder de knie krijgen. Mediation is simpel gezegd een vorm van conflictbemiddeling wanneer om wat voor reden dan ook de communicatie tussen personen, partijen of groepen stroef verloopt bij een gesprek. Tijdens mediation wordt niet zozeer ingegaan op de inhoud, maar de mediator stuurt de partijen om het conflict onderling op te lossen en tot een oplossing te komen.

Boek een cursus mediation en verbreed uw kennis

Binnen de juridische branche wordt mediation steeds populairder vanwege de tijds- en kostenbesparing ten opzichte van een gang naar de rechter. Uit onderzoek is gebleken dat mediation succesvol is in meer dan de helft van de gevallen. Zeker bij conflictsituaties bij de afwikkeling van nalatenschappen of alimentatie kunnen uw talenten als mediator goed van pas komen. Volg een basiscursus of juist meer een verdiepende sessie – in ons actuele aanbod vindt u altijd een relevante cursus.

Vraag meerdere offertes voor een in-company training aan

Bij Cursusbank vinden we het niet alleen belangrijk om individuele aanvragen te regelen voor een cursus mediation. Het is ook mogelijk om via ons offertes aan te vragen voor een in-company training. Via het aanvraagformulier op onze website geeft u uw voorkeuren voor een in-company training door en wij zorgen dat u vrijblijvend relevante offertes kunt vergelijken. Heeft u hulp nodig en wilt u iemand spreken? Bel dan naar 013 – 36 99 511 en we helpen u graag verder!

67 resultaten

Sorteer op:

Het programma is als volgt:   Aanvang:  9 uur Koffiepauze: van 10 – 10:15 uur Lunch: van 12 – 12:30 uur Koffiepauze: van 15 – 15:30 uur Einde dag: 17 uur.   Netto aantal lesuren 7   Intelligent...
tijdsduur

1 dag

lokatie

Gouda

695,-

Het programma is als volgt:   Aanvang:  9 uur Koffiepauze: van 10 – 10:15 uur Lunch: van 12 – 12:30 uur Koffiepauze: van 15 – 15:30 uur Einde dag: 17 uur.   Netto aantal lesuren 7   Signaalgericht...
tijdsduur

1 dag

lokatie

Gouda

695,-

    Het programma is als volgt:   Aanvang:  9 uur Koffiepauze: van 10 – 10:15 uur Lunch: van 12 – 12:30 uur Koffiepauze: van 15 – 15:30 uur Einde dag: 17 uur.   Netto aantal lesuren 7 Strategische...
tijdsduur

1 dag

lokatie

Gouda

695,-

De toekomst van de eigen woningregeling alsmede onze oudedagsvoorzieningen bij echtscheiding is een zeer actueel thema.  De eigenwoningregeling is afgelopen tijd geëvalueerd en "zeer complex"  genoemd. De oorzaak: als er meerdere...
punt

NOvA PO: 6 punten

punt

KNB: 6 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Rotterdam

450,-

Het strafproces biedt niet altijd een oplossing waar verdachten en slachtoffers behoefte aan hebben. Dan bieden Mediation en Herstelrecht mogelijk wel een oplossing. Hoe ga je als professional te werk als dat de insteek is? Na afloop van...
punt

NOvA PO: 4 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Hoofddorp

395,-

pijlStart