Menu
Klantenservice 013 - 36 99 511
Behaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk
Meer dan 99% tevreden klanten
Het grootste juridische cursusaanbod
Verwijder zoekopdracht
Meer
tot
Een cursus over letselschade kan heel erg divers zijn. Er is sprake van letselschade als een persoon betrokken is geweest bij een ongeval en daaruit een bepaalde schade heeft ondervonden. Deze schade kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn, materieel of immaterieel. Een verkeers- of bedrijfsongeval kan oorzaak zijn van de schade, maar ook tijdens het sport of als gevolg van bijvoorbeeld een medische fout kan schade ondervonden worden. Ook kan letselschade ontstaan zijn door mishandeling. Bent u op zoek naar een cursus op het gebied van letselschade? Kijk dan eens in de zoekresultaten van de Cursusbank!
Letselschade is een rechtsgebied waar veel bij komt kijken. Het is niet alleen belangrijk dat u op de hoogte bent van de laatste wijzigingen in de wet, maar ook empathie en inlevingsvermogen zijn erg belangrijk. In de zoekmachine vindt u inhoudelijke cursussen over letselschade, maar er zijn ook cursussen over psychische klachten als gevolg van letsel en tactisch procederen. Naast cursussen over letselschade vindt u in onze zoekmachine ook allerlei andere rechtsgebieden, zoals het jeugdrecht.
Wist u dat in het gratis account van de Cursusbank al uw behaalde NOvA PO-punten inzichtelijk zijn? Deze hoeft u dus niet meer apart bij te houden. Ook krijgt u tweewekelijks een handig overzicht met cursussen die voor u relevant zijn, waarop u uzelf binnen één minuut inschrijft. Heeft u vragen? We zijn u graag van dienst! Bel naar 013 – 36 99 511 en we helpen u verder.
32 resultaten
Sorteer op:
Favoriet
OKT 2023
4 dagen
Diverse locaties
1.500,-
NOvA PO: 5 punten
1 dag
Zwolle
545,-
2 dagen
1.125,-
5 dagen
4.280,-
750,-
375,-
700,-
850,-
3 dagen
1.875,-
495,-
De gewonde persoon of de benadeelde heeft in Nederland enkel recht op schadevergoeding bij letselschade als iemand aansprakelijk gesteld kan worden. Een uitzondering is als een ander persoon of bedrijf kosten heeft als gevolg van de letselschade door de benadeelde, met als voorwaarde dat de benadeelde de kosten ook zelf had kunnen vorderen. Dit noemen ze ook wel verplaatste schade. Een andere vorm van schade is schockschade, deze schade kan ook worden toegekend aan iemand die niet de benadeelde is. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld ook loonkosten vorderen als geleden schade doordat de benadeelde (tijdelijk) niet kan werken. Ook verzekeraard kijken welke schade zij eventueel kunnen verhalen doordat iemand letselschade heeft opgelopen.
Als er overgegaan wordt op uitkering van schadevergoeding, zal dit alleen kunnen als de tegenpartij welke aansprakelijk wordt gesteld dit erkend. De erkenning zal ‘gaaf en onvoorwaardelijk’ dienen te gebeuren. Mocht er in dit proces een discussie ontstaan, kan na dagvaarding de rechtbank een uitspraak doen en hiermee een verklaring afgeven waardoor de tegenpartij aansprakelijk gesteld wordt voor de geleden en toekomstige schade.
Men kan overgaan tot schadevergoeding dus als de aansprakelijkheid is erkend. Belangrijk in deze is dat de letselschade is ontstaan door een schadeveroorzakende gebeurtenis waar een oorzakelijk verband dient te zijn. Mocht hier geen sprake van zijn kom de geleden schade niet in aanmerking voor een schadevergoeding. Als er een oorzakelijk verband is tussen de gezondheidsklachten en het ongeval wordt er gesproken over een medische causaliteit.
Er is voldaan aan de civielrechtelijke aansprakelijkheid als er sprake is van een feitelijk bewijsbare relatie tussen de oorzaak en de uiteindelijke schade. Dit wordt ook wel conditio sine qua non-verband genoemd. Dit houdt in dat als er geen ongeval had plaatsgevonden dat er ook geen schade zou zijn geweest.
De eindafwikkeling bij een letselschadezaak is wellicht wel het belangrijkste moment. Als de eindafwikkeling heeft plaatsgevonden kan er daarna geen schade meer geclaimd worden bij de betreffende verzekeraar. Daarom is het ook belangrijk voor de benadeelde dat bij de eindafwikkeling alle geleden schade is verwerkt. Bij twijfel of alle schadecomponenten zijn meegenomen kan er gekeken worden naar de volgende zaken:
Mocht er een discussie ontstaan over de medische causaliteit, dan wordt in twijfel getrokken of de gezondheidsklachten zijn veroorzaakt door het ongeval. Als niet de volledige geleden schade is toe te wijzen aan het ongeluk, zal dit tot gevolg hebben dat er minder schade zal worden uitgekeerd door de verzekeraar.
Er mag vanuit gegaan worden dat als een letselschadezaak afgesloten wordt, dat dit definitief is. Als er duidelijk sprake is van onredelijkheid bij het sluiten van een letselschadezaak waar bij vanuit kan gegaan worden dat partijen beter hadden moeten weten, dan zou de zaak heropend kunnen worden. Een andere manier, naast uiteraard de gang naar de rechter, is dat er een clausule onder voorbehoud wordt opgenomen bij de afsluiting. Redenen om over te gaan tot het sluiten van de letselschadezaak kunnen zijn: