Cursusbank logo Cursussen intellectueele eigendomsrecht, ICT recht en privacy

unique selling pointBehaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk

unique selling pointMeer dan 99% tevreden klanten

unique selling pointHet grootste juridische cursusaanbod

Uw zoekopdracht

Van:
Tot:

Verwijder zoekopdracht

Extra zoekfilters

Kennisgebieden

Meer

Type cursus

Beroep

Meer

Punten

tot

Prijs

tot

Cursusaanbieders

Meer

Sprekers

Meer

Het recht omtrent ICT is voornamelijk vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek, Auteurswet, Handelsnaamwet, Wet Bescherming Persoonsgegevens, Telecommunicatiewet, Databankenwet en de Rijksoctrooiwet. Deze wetten gezamenlijk met (internationale) verdragen, verordeningen en richtlijnen vormen samen het ICT recht en haar wetgeving.

ICT Vermogensrecht

Een onderdeel van het ICT recht is het ICT vermogensrecht, welke valt onder het privaatrecht in Nederland. In het ICT vermogensrecht worden onderdelen van het goederenrecht en het verbintenissenrecht behandelt welke ICT gerelateerd zijn. Het eigendom van hardware, software en/of data wordt in dit rechtsgebied behandeld en hoe dit eventueel kan worden overgedragen aan een ander mocht hiervoor geen overeenkomst zijn gesloten. De overdracht kan betrekking hebben op koop of huur van de hardware, software en/of data. Daarnaast zijn in het ICT vermogensrecht de regels vastgelegd voor het aangaan van een ICT contract, ook wel het ICT verbintenissenrecht genoemd.

Een ICT project wordt vaak aangegaan voor langere termijn, welke vaak zorgt voor complexe afspraken. Het komt dan ook regelmatig voor dat ICT projecten langer duren dan van tevoren overeengekomen, meer kosten of dat de het opgeleverde niet naar wens functioneert. Mochten er hierdoor geschillen ontstaan, kan het ICT recht aanknopingspunten bieden. Het ICT recht kan duidelijkheid geven over aansprakelijkheid, ontwikkeling van software (al dan niet maatwerk), privacy, hoe de persoonsgegevens worden verwerkt in software en/of data, licenties, geheimhoudingsovereenkomsten, service overeenkomsten en/of onderhoudsovereenkomsten, hosting, etc.

Intelectueel eigendomsrecht

Als het gaat om intellectueel eigendom kan het gaan om wie er eigenaar is van de software. Het auteursrecht over de software is niet geregistreerd wat kan leiden tot onduidelijkheid wie van de partijen de eigenaar is. Zo kan de ontwikkelaar, maar ook de exploitant of de opdrachtgever de eigenaar zijn. Als iemand anders dan de eigenaar van de software gebruik maakt, zal deze een licentie dienen te hebben om gebruik te mogen maken van de software. Mocht dit niet zo zijn wordt er inbreuk gemaakt op het auteursrecht. Als iemand een licentie heeft om gebruik te mogen maken van bepaalde software staat hierin vaak omschreven wat is toegestaan om de software te gebruiken en welke sancties er gelden als hier inbreuk op wordt gemaakt. Deze vragen vallen onder het intellectueel eigendomsrecht.

Privacy

Bij privacy wordt er gekeken naar wie verantwoordelijk is voor de gegevensverwerking en of deze voldoet aan de wettelijke eisen. Dit is grotendeels vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp), ook wel privacywet genoemd. In de Telecommunicatiewet staat beschreven hoe omgegaan kan worden op het gebied van mailings, cookies en spam.

E-commerce

Als er wordt gekeken naar e-commerce kan het gaan om de informatieverplichtingen van een webwinkel. Als men in strijd is met de informatieverplichtingen en hier niet aan voldaan wordt kan dit gevolgen hebben voor de overeenkomsten die aangegaan worden met de klanten van de webwinkel. Onder de e-commerce vallen ook de algemene voorwaarden van de webwinkel. Deze dienen te voldoen aan bepaalde eisen, zodat deze niet nietig verklaard kunnen worden door een klant.

Intellectuele Eigendomsrecht, ICT en Privacy

Het recht van Informatie- en communicatietechnologie (ICT) omvat de juridische regels omtrent ICT. Er is geen specifiek ICT recht geregeld in Nederland en is eigenlijk een containerbegrip. De juridische problematiek met betrekking tot ICT kan zeer divers zijn. Zo kan het ICT recht betrekking hebben op het contractenrecht, privacy recht, intellectueel eigendomsrecht, het recht rondom e-commerce en het aanbestedingsrecht.

45 resultaten

Sorteer op:

Uitgelicht:IT Contracten, IT Conflicten, Privacy, Cyber Security, Intellectueel Eigendom, Aansprakelijkheid, Verzekering;Handige checklists; USB-stick met relevante jurisprudentie;Interactief en praktijkgericht; ook zelf aan de slag;Mogelijkheid...
punt

NOvA PO: 24 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Zeist

2.500,-

Certified Agile Coach – van Agile Professional naar Agile CoachIn deze unieke 12-daagse officiële post-HBO opleiding wordt u opgeleid tot Agile Coach en brengt u de Agile transformatie tot leven. Als Agile Coach doorleeft u de Agile...
tijdsduur

12 dagen

lokatie

Amsterdam

9.985,-

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is sinds 25 mei van toepassing. Daarmee staan de ontwikkelingen op privacygebied niet stil. In onze cursus ‘Actualiteiten Privacyrecht en bescherming van persoonsgegevens’ wordt u in één middag...
punt

NOvA PO: 3 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Amsterdam

295,-

Vrijdag 23 november 2018 van 09.30 tot 16.45 uur met aansluitend netwerkborrelLocatie: Mövenpick Hotel te Amsterdam5 PO NOvA Ook in 2018 zal de Universiteit Leiden de 9e editie (sinds 2010) van het Nationale Privacycongres organiseren....
punt

NOvA PO: 5 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Amsterdam

695,-

Geen rechtsgebied ontwikkelt zich zo snel als het internetrecht. Het is bovendien een rechtsgebied dat steeds belangrijker wordt. Tien jaar geleden bestond het nog maar nauwelijks en inmiddels is er veel wetgeving en worden er maandelijks tientallen...
punt

NOvA PO: 4 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Amsterdam

350,-

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is nu een half jaar van kracht: wat hebben we geleerd?Overheidsinstellingen en bedrijven die persoonsgegevens verzamelen en verwerken moeten vanaf 25 mei voldoen aan de nieuwe, strenge regels...
punt

NOvA PO: 4 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Utrecht

199,-

Masterclass Aanbestedingsrecht IV - woensdag 28 november 2018   Voor wie? De masterclasses zijn bedoeld voor advocaten, notarissen, bedrijfsjuristen, juristen werkzaam bij de overheid, leden van de rechterlijke macht of het OM en andere...
punt

NOvA PO: 2 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Amsterdam

220,-

Actualiteiten vluchtelingenrecht - donderdag 29 november 2018 Het vluchtelingenrecht staat volop in de aandacht en de ontwikkelingen gaan snel. In deze cursus komen de meest actuele ontwikkelingen in het vluchtelingenrecht aan de orde....
punt

NOvA PO: 6 punten

punt

MfN: 6 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Amsterdam

520,-

Tijdens de cursus 'Inleiding Privacyrecht en bescherming van persoonsgegevens' zal ruime aandacht worden besteed aan de actuele ontwikkelingen, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming die op 25 mei 2018 de Wet bescherming persoonsgegevens...
punt

NOvA PO: 6 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Den Bosch

595,-

Meer dan 10.000 datalekken per jaar, ca. 1.000 privacyklachten bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die sinds 25 mei 2018 van toepassing is met boetes tot 4% van de wereldwijde jaaromzet van een...
punt

NOvA PO: 4 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Breukelen

280,-

pijlStart