Cursusbank logo Cursussen intellectueele eigendomsrecht, ICT recht en privacy

unique selling pointBehaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk

unique selling pointMeer dan 99% tevreden klanten

unique selling pointHet grootste juridische cursusaanbod

Uw zoekopdracht

Van:
Tot:

Verwijder zoekopdracht

Extra zoekfilters

Kennisgebieden

Meer

Type cursus

Beroep

Meer

Punten

tot

Prijs

tot

Cursusaanbieders

Meer

Sprekers

Meer

Het recht omtrent ICT is voornamelijk vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek, Auteurswet, Handelsnaamwet, Wet Bescherming Persoonsgegevens, Telecommunicatiewet, Databankenwet en de Rijksoctrooiwet. Deze wetten gezamenlijk met (internationale) verdragen, verordeningen en richtlijnen vormen samen het ICT recht en haar wetgeving.

ICT Vermogensrecht

Een onderdeel van het ICT recht is het ICT vermogensrecht, welke valt onder het privaatrecht in Nederland. In het ICT vermogensrecht worden onderdelen van het goederenrecht en het verbintenissenrecht behandelt welke ICT gerelateerd zijn. Het eigendom van hardware, software en/of data wordt in dit rechtsgebied behandeld en hoe dit eventueel kan worden overgedragen aan een ander mocht hiervoor geen overeenkomst zijn gesloten. De overdracht kan betrekking hebben op koop of huur van de hardware, software en/of data. Daarnaast zijn in het ICT vermogensrecht de regels vastgelegd voor het aangaan van een ICT contract, ook wel het ICT verbintenissenrecht genoemd.

Een ICT project wordt vaak aangegaan voor langere termijn, welke vaak zorgt voor complexe afspraken. Het komt dan ook regelmatig voor dat ICT projecten langer duren dan van tevoren overeengekomen, meer kosten of dat de het opgeleverde niet naar wens functioneert. Mochten er hierdoor geschillen ontstaan, kan het ICT recht aanknopingspunten bieden. Het ICT recht kan duidelijkheid geven over aansprakelijkheid, ontwikkeling van software (al dan niet maatwerk), privacy, hoe de persoonsgegevens worden verwerkt in software en/of data, licenties, geheimhoudingsovereenkomsten, service overeenkomsten en/of onderhoudsovereenkomsten, hosting, etc.

Intelectueel eigendomsrecht

Als het gaat om intellectueel eigendom kan het gaan om wie er eigenaar is van de software. Het auteursrecht over de software is niet geregistreerd wat kan leiden tot onduidelijkheid wie van de partijen de eigenaar is. Zo kan de ontwikkelaar, maar ook de exploitant of de opdrachtgever de eigenaar zijn. Als iemand anders dan de eigenaar van de software gebruik maakt, zal deze een licentie dienen te hebben om gebruik te mogen maken van de software. Mocht dit niet zo zijn wordt er inbreuk gemaakt op het auteursrecht. Als iemand een licentie heeft om gebruik te mogen maken van bepaalde software staat hierin vaak omschreven wat is toegestaan om de software te gebruiken en welke sancties er gelden als hier inbreuk op wordt gemaakt. Deze vragen vallen onder het intellectueel eigendomsrecht.

Privacy

Bij privacy wordt er gekeken naar wie verantwoordelijk is voor de gegevensverwerking en of deze voldoet aan de wettelijke eisen. Dit is grotendeels vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp), ook wel privacywet genoemd. In de Telecommunicatiewet staat beschreven hoe omgegaan kan worden op het gebied van mailings, cookies en spam.

E-commerce

Als er wordt gekeken naar e-commerce kan het gaan om de informatieverplichtingen van een webwinkel. Als men in strijd is met de informatieverplichtingen en hier niet aan voldaan wordt kan dit gevolgen hebben voor de overeenkomsten die aangegaan worden met de klanten van de webwinkel. Onder de e-commerce vallen ook de algemene voorwaarden van de webwinkel. Deze dienen te voldoen aan bepaalde eisen, zodat deze niet nietig verklaard kunnen worden door een klant.

Intellectuele Eigendomsrecht, ICT en Privacy

Het recht van Informatie- en communicatietechnologie (ICT) omvat de juridische regels omtrent ICT. Er is geen specifiek ICT recht geregeld in Nederland en is eigenlijk een containerbegrip. De juridische problematiek met betrekking tot ICT kan zeer divers zijn. Zo kan het ICT recht betrekking hebben op het contractenrecht, privacy recht, intellectueel eigendomsrecht, het recht rondom e-commerce en het aanbestedingsrecht.

20 resultaten

Sorteer op:

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is sinds 25 mei van toepassing. Daarmee staan de ontwikkelingen op privacygebied niet stil. In onze cursus ‘Actualiteiten Privacyrecht en bescherming van persoonsgegevens’ wordt u in één middag...
punt

NOvA PO: 3 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Rotterdam

295,-

Anti-Fraude Professional – een complete en actuele opleiding!Deze anti-fraude opleiding is al jarenlang dé opleiding in Nederland voor het vermijden en bestrijden van fraude in uw organisatie. In 13 complete lessen leert u alles...
tijdsduur

1 dag

lokatie

Thuisstudie

2.480,-

De regels rond privacy- en gegevensbescherming zijn in beweging. De Algemene Verordening Gegevensbescherming is in werking getreden. De ePrivacyrichtlijn, die gaat over cookies, spam en het communicatiegeheim, wordt vervangen door ambitieuze...
punt

NOvA PO: 3 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Amsterdam

225,-

Artificial Intelligence en Robot Law Een omschrijving van deze cursus verschijnt binnenkort op deze webpagina. Datum: donderdag 7 november 2019 Lees ook de column 'Robots als rechtsprekers' door dr. Rob van den Hoven van Genderen
punt

NOvA PO: 4 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Amsterdam

350,-

Tijdens deze cursus krijgt u van dé specialisten op dit gebied, Ebba Hoogenraad en Sarah Arayess van Hoogenraad & Haak Advocaten; - een inleiding en een overzicht van recente ontwikkelingen en jurisprudentie op het gebied van Reclamerecht,...
punt

NOvA PO: 4 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Breukelen

315,-

Tijdens de cursus 'Inleiding Privacyrecht en bescherming van persoonsgegevens' zal ruime aandacht worden besteed aan de actuele ontwikkelingen, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming die op 25 mei 2018 de Wet bescherming persoonsgegevens...
punt

NOvA PO: 6 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Zwolle

595,-

Ju­ri­disch schrij­ven - donderdag 14 en 28 november 2019 Stra­te­gieën om le­zers te over­tui­gen Bij de cursus Juridisch schrijven maakt u kennis met verschillende strategieën...
punt

NOvA PO: 10 punten

punt

KNB: 10 punten

punt

KBvG: 5 punten

tijdsduur

2 dagen

lokatie

Amsterdam

950,-

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat strenger handhaven; breng uw kennis op peil Handhaving van de privacywetgeving is zeer actueel sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ook het toezicht en het handhavingsinstrumentarium...
punt

NOvA PO: 4 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Amsterdam

545,-

Marketing roept specifieke privacyvragen op. Welke gegevens mag een organisatie verzamelen van (potentiële) klanten? Wanneer en op welke wijze mogen prospects worden benaderd? Is daar toestemming voor nodig? Welke eisen gelden voor een website?...
punt

NOvA PO: 3 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Nieuwegein

295,-

In deze cursus wordt ingegaan op de laatste ontwikkelingen op het gebied van privacy en dataprotectie (AVG en aanverwante regelgeving). Ook worden aan de hand van praktijkvoorbeelden een aantal thema's en leerstukken uit de privacywetgeving...
punt

NOvA PO: 4 punten

tijdsduur

1 dag

lokatie

Amsterdam (Zuidas)

349,-

pijlStart