Menu
Klantenservice 013 - 36 99 511
Behaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk
Meer dan 99% tevreden klanten
Het grootste juridische cursusaanbod
Verwijder zoekopdracht
Meer
tot
In het insolventierecht zijn de verschillende regels beschreven hoe om te gaan met een situatie als een particulier of onderneming geconfronteerd wordt met schulden en niet meer kan voldoen aan zijn of haar betalingsverplichting. Er zijn zaken in beschreven zoals hoe om te gaan met faillissement, de regels over het leggen van beslag, de collectieve schuldenregeling en de openbare verkoop.
10 resultaten
Sorteer op:
Favoriet
OKT 2023
5 dagen
4.280,-
NOV 2023
NOvA PO: 2 punten
1 dag
Online
118,-
DEC 2023
Diverse locaties
625,-
Webinar
In Nederland kennen wij drie verschillende insolventieregelingen. Dit zijn:
Als een particulier of bedrijf failliet of bankroet is, wordt er beslag gelegd op het hele vermogen van degene die failliet is t.b.v. de gezamenlijke schuldeisers. Als iemand, een natuurlijk persoon (particulier) of rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV of NV) niet meer kan voldoen aan haar betalingsverplichting (dan spreekt men van insolvent) kan een rechtbank deze persoon of rechtspersoon failliet verklaren. Als iemand failliet wordt verklaard wordt er een curator aangesteld. De curator dient ervoor zorg te dragen dat het vermogen van de schuldenaar te gelde gemaakt wordt. Als dit is gebeurd kan de opbrengst verdeeld worden onder de schuldeisers.
Een surseance van betaling is een uitstel van betaling. Als men hiervoor in aanmerking wilt komen dient dit aangevraagd te worden bij een rechter. Als voldaan wordt aan de criteria kan er een beschikking worden afgegeven door de rechter. Deze beschikking bepaalt dat er voor een bepaalde periode geen schulden hoeven te worden betaald. Gedurende deze periode kan een persoon of bedrijf orde op zaken stellen en eventueel onderhandelen met haar schuldeisers om tot een akkoord of een betalingsregeling te komen. Als er sprake is van surseance wordt er een bewindvoerder aangesteld. Het is mogelijk dat na surseance alsnog een faillissement volgt en daarna nog een doorstart. Een doorstart zou interessant kunnen zijn voor de schuldeisers aangezien dit mogelijk meer geld oplevert voor ze. Ook voor andere betrokken zou een doorstart gunstiger kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld voor aandeelhouders (het bedrijf wordt mogelijk meer waard na de doorstart), werknemers (ze behouden hun werk) en overheid (minder werkeloosheid en het economisch potentieel van de doorstart kan interessant zijn)
De Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP) is een wet sinds 1998 waarin is geregeld dat burgers met betalingsproblemen en schulden een mogelijkheid geeft om een schuldenvrije toekomst op te bouwen. Door middel van een schuldsaneringsregeling tracht een oplossing te vinden voor burgers die buiten hun schuld om in financiële problemen zijn gekomen. Deze regeling, mits toegekend, duurt in principe drie jaar. Als de rechter na beoordeling van de situatie tot de conclusie komt dat de schuldenaar zich aan de voortvloeiende verplichtingen heeft gehouden, ontvangt de schuldenaar de zogenaamde schone lei. Als de rechter aan de schuldenaar de schone lei heeft gegeven zijn de schulden die er op het moment van de schuldsanering inging waren niet langer meer afdwingbaar door de schuldeisers.
Het insolventierecht is op te delen in de volgende deelgebieden:
Bij een onderzoek naar hoe het faillissement tot stand is gekomen (het rechtmatigheidsonderzoek) kan het zijn dat bestuurders van vennootschappen aansprakelijk gesteld worden. De bestuurders worden dan aansprakelijk gesteld vanwege onbehoorlijk bestuur of van het (bewust) benadelen van de schuldeisers. Mocht dit vastgesteld worden door de onderzoeker (in de meeste gevallen de curator), dan kunnen de bestuurders voor de totale schuld aansprakelijk gesteld worden van de onderneming. Een belangrijke voorwaarde om deze bestuurdersaansprakelijkheid te kunnen vaststellen is dat het uitgevoerde wanbeleid door de bestuurders heeft geleid tot het faillissement.
Cursussen Actualiteiten Insolventierecht
Vind hier uw cursus 'Actualiteiten Insolventierecht'.