Menu
Klantenservice 013 - 36 99 511
Behaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk
Meer dan 99% tevreden klanten
Het grootste juridische cursusaanbod
Verwijder zoekopdracht
Meer
tot
Vastgoedrecht beslaat alle regels en wetten die te maken hebben met het onroerend goed. Onroerend goed of vastgoed verwijst naar het niet-verplaatsbare karakter van goederen. Huurrecht is een onderdeel van het burgerlijk recht en houdt zich bezig met de regelgeving omtrent huur en de huurovereenkomst.
17 resultaten
Sorteer op:
Favoriet
JUN 2023
NOvA PO: 20 punten
3 dagen
Rotterdam
1.700,-
NOvA PO: 2 punten
1 dag
Online
118,-
Webinar
JUL 2023
ONLINE DEELNAME
178,-
SEP 2023
NOvA PO: 6 punten
Zwolle
650,-
OKT 2023
5 dagen
4.280,-
NOV 2023
NOvA PO: 4 punten
Utrecht
435,-
Vastgoedrecht heeft betrekking op onder andere projectontwikkeling, financiering, koop en verkoop, huur en verhuur, en ook het bouwrecht valt onder dit rechtsgebied. Vastgoed heeft betrekking op de grond en de gebouwen (opstal) die op deze grond staan, delfstoffen die nog niet gewonnen zijn en beplanting die nog verenigd is met de grond. In 1992 is het woord “goed” verandert naar “zaak” in het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW), dit heeft ervoor gezorgd dat er nu gesproken wordt over onroerende zaken waar voorheen gesproken werd over onroerende goederen. Het begrip “vastgoed” heeft in Nederland dan ook geen juridische betekenis.
Middels een notariële akte kunnen de zakelijke rechten van een onroerende zaak overgedragen worden. Deze aktes worden ingeschreven bij het kadaster. Onder zakelijke rechten kan men denken aan een eigendomsakte, recht van vruchtgebruik, recht van opstal, recht van erfpacht en appartementsrechten. Verbondenheid is geen vereiste meer volgens jurisprudentie om een zaak als onroerend goed te betitelen. Zo kan een stacaravan of een woonboot als onroerende zaak worden betiteld als deze geruime tijd op dezelfde plek staat. In principe worden alle zaken die met de grond duurzaam verenigd zijn door natrekking eigendom van de eigenaar van de grond, tenzij een opstalrecht van toepassing is.
In Nederland wordt over onroerende zaken onroerendezaakbelasting (OZB) geheven.
In Boek 7 BW titel 4 worden de regels omtrent de huurovereenkomst geregeld. De definitie van de huurovereenkomst zoals deze staat in artikel 7:201 BW is als volgt:
Huur is de overeenkomst waarbij de ene partij, de verhuurder, zich verbindt aan de andere partij, de huurder, een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie.
Men kan spreken van huur als één partij (de verhuurder) het gebruik van een zaak beschikbaar maakt voor een andere partij (huurder). De huurder dient als tegenprestatie hiervoor te betalen. Een uitzondering hierop is pacht. Een pachtovereenkomst voldoet namelijk aan de definitie van een huurovereenkomst, maar in de wet is geregeld dat de pachtovereenkomst niet valt onder de huurovereenkomst.
Naast de definitie van de huurovereenkomst zijn in de wet nog een aantal regels vastgesteld die gelden bij ieder huurovereenkomst. In het algemeen zijn deze regels van regelend recht, dit houdt in dat partijen er van mogen afwijken als ze dit vastleggen in de overeenkomst. Wordt dit niet vastgelegd dat gelden de regels van de wet op de huurovereenkomst.
Naast het huren van een huis zal er vele mogelijkheden waar het huurrecht op van toepassing is. Zo kan er gedacht worden aan het huren van een auto, een dvd of een fiets. Als een leasecontract ook voldoet aan de definitie van een huurovereenkomst valt deze hier ook onder.
In afd. 7.4.2 BW zijn de volgende drie verplichtingen van een verhuurder beschreven.
Mocht de verhuurder in gebreken blijven in haar verplichtingen dan kan de huurder drie vorderingen instellen:
Naast de bovengenoemde verplichtingen van de verhuurder dient de verhuurder de huurder te vrijwaren tegen rechtsstoornis door derden. Mocht de verhuurder gestoord worden in het gebruik van de gehuurde zaak, wordt er gesproken van een gebrek. Nadat de huurder de verhuurder hiervan in kennis heeft gesteld is de verhuurder verplicht op te komen voor de belangen van de huurder, indien nodig in een rechtsgeding. Als de verhuurder deze verplichting niet nakomt komen alle gepaarde kosten voor rekening van de verhuurder.
Een huurder heeft meerdere verplichtingen welke voortvloeien uit een huurdersovereenkomst. Hieronder worde de verplichtingen van de huurder beschreven.
Een huurovereenkomst wordt beëindigt bij een overeenkomst voor bepaalde tijd na het verstrijken van de overeengekomen termijn. Als de overeenkomst voor onbepaalde tijd is beëindigt deze na opzegging. Ontbinding kan ook optreden als huurder en/of verhuurder in gebreke blijven van hun verplichtingen. Als de huurder in gebreke blijft kan de overeenkomst alleen ontbonden worden door een rechter.