1 Januari 2022 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Die wet vervangt een groot aantal wetten en besluiten. Het daarbij behorende overgangsrecht is omvangrijk en het eerste aspect dat bij de nieuwe Omgevingswet van belang is.
Het overgangsrecht bij de Omgevingswet is omvangrijk. Dat is niet verwonderlijk omdat veel wetten en besluiten worden vervangen. Dat gaat noodzakelijkerwijze samen met overgangsrecht. Bovendien is overgangsrecht naar zijn aard ingewikkeld.
In deze training geven wij compact en systematisch een overzicht van het overgangsrecht. U leert de systematiek en kunt dit ook toepassen in concrete situaties. Aan de hand van de instrumenten van de Omgevingswet geven wij inzicht in de wijze waarop het overgangsrecht werkt. Bijvoorbeeld: een bestemmingsplan wordt omgevingsplan, maar welke onderdelen van een bestemmingsplan blijven nog gelden? Een vergunning wordt voor ingang van de Omgevingswet aangevraagd, maar verleend als de Omgevingswet in werking is getreden. Welk recht geldt dan?
Dinsdag 11 mei 2021, 9:30 uur tot 16:30 uur
09:00 uur |
Ontvangst met koffie en thee |
09:30 uur |
Aanvang programma
Tijdens deze opleidingsdag worden de onderstaande onderwerpen behandeld:
- Systematiek van het overgangsrecht
- Waar is het overgangsrecht geregeld?
- Hoe lang duurt het overgangsrecht?
- Van bestemmingsplan naar omgevingsplan
- De bruidsschat
- Overgangsrecht van provinciale verordeningen
- Overgangsrecht van Rijksregels
- Overgangsrecht van omgevingsvergunningen
- Toepassing van het overgangsrechtelijk instrumentarium
- Van omgevingsvergunning voor milieu naar vergunningen voor milieubelastende activiteiten
- Van activiteitenbesluit naar Besluit activiteiten leefomgeving
- Overgangsrecht hangende bestuursrechtelijke procedures
- Verandering van bevoegd gezag en overgangsrecht
Het is mogelijk om voor deze dag zelf casuïstiek in te brengen. De cursisten kunnen deze casuïstiek tot 10 werkdagen voorafgaand aan de cursus mailen naar cursus@schulinck.nl. Deze casuïstiek komt, indien het programma dit toelaat, aan de orde tijdens de dag.
Om 10.45 uur en 14.45 uur is er een pauze van 15 minuten. De lunch vindt plaats van 12.30 uur - 13.30 uur. |
16:30 uur |
Einde programma |
Valérie van ’t Lam
Valérie van ’t Lam is advocaat/counsel bij Stibbe en is gespecialiseerd in het omgevings- en milieurecht. Zij adviseert een breed scala van bedrijven, ontwikkelaars en overheidsinstanties (gemeenten, provincies en waterschappen). Zij staat zowel private rechtspersonen als overheden bij door middel van het geven van advies (waaronder het voorafgaand aan de afgifte van vergunningen het contact onderhouden met de betrokken overheden en deskundigen) en het procederen bij de bestuurs- en civiele rechter. Voorts begeleid zij alle betrokkenen bij de vergunningverlening en de vaststelling van de bestemmingsplannen. Valérie is gepromoveerd op een milieurechtelijk onderwerp aan de Universiteit van Utrecht. Zij is redacteur van diverse Nederlandse milieurecht tijdschriften. Valérie is geassocieerd medewerker bij Universiteit van Utrecht.
Jan Reinier van Angeren
Jan Reinier van Angeren is advocaat/partner bij Stibbe en is gespecialiseerd in het omgevingsrecht. Hij adviseert lokale overheden en privaatrechtelijke bedrijven over het omgevingsrecht, subsidies, algemene bestuursrecht zaken, vergunningen, openbaar vervoerrecht, handhaving, milieurecht en emissiehandel. Hij staat diverse bedrijven bij in bestuursrechtelijke en civielrechtelijke procedures. Verder adviseert hij lokale overheden en bedrijven bij het opstellen van bestemmingsplannen en bij contracten met de overheid en publiek private samenwerkingen. Hij is o.a. hoofddocent bestuursrecht bij de Law Firm School.
Cursusaanbieder
Wolters Kluwer Schulinck Opleidingen
Cursustitel
Het overgangsrecht van de Omgevingswet
Type cursus
Klassikaal, In-company, Online Cursus
Niveau
N.v.t.
Datum
Dinsdag 11 mei 2021
Prijs
€ 599,00
Cursusdagen
11-05-2021, 09:30 - 16:30