Menu
Klantenservice 013 - 36 99 511
Behaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk
Meer dan 99% tevreden klanten
Het grootste juridische cursusaanbod
Verwijder zoekopdracht
Meer
tot
Een cursus financieel recht is voor iedere juridische professional handig. De regels van het financieel recht zijn grotendeels vastgelegd in de Wet op het financieel toezicht (Wft). De Wet op financieel toezicht is onder meer bepaald door De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Met behulp van deze wet wordt er toezicht gehouden op de financiële markten en de partijen die daarop actief zijn. Daarom is het belangrijk om uw kennis actueel te houden.
Wilt u graag een cursus over financieel recht boeken, zoals een cursus over schuldhulpverlening of bijstandsproblemen? Dat kan eenvoudigweg via de Cursusbank! Bijna alle cursusaanbieders zijn via onze zoekmachine te vinden, zodat u altijd een actueel overzicht heeft van de aangeboden cursussen op het gebied van financieel recht. Daarnaast heeft u via uw account altijd inzicht of u met de juiste cursussen genoeg NOvA PO-punten heeft behaald. Vul uw kennis aan met cursussen binnen het fiscaal recht of andere juridische vakgebieden.
Wilt u graag een gratis account aanvragen bij Cursusbank? Dat kan! Daarnaast kunt u ook een mail-alert instellen zodat u tweewekelijks een overzicht krijgt van alle relevante cursussen voor uw beroep én interessegebied. Voor aanvullende vragen kunt u terecht bij onze klantenservice via 013 – 36 99 511.
26 resultaten
Sorteer op:
Favoriet
JUN 2023
3 dagen
2.195,-
2 dagen
1.695,-
1 dag
Thuisstudie
2.480,-
1.795,-
1.980,-
5 dagen
Amsterdam
4.280,-
NOvA PO: 2 punten
Online
118,-
NOvA PO: 3 punten
KNB: 3 punten
NOAB: 3 punten
NBPB/BPBI: 3 punten
KBvG: 3 punten
Den Haag
210,-
Het toezicht van de DNB en de AFM heeft kort door de bocht gezegd drie doelen, namelijk:
Het eerste wetsvoorstel voor de invoering van de Wft is in 2004 voorgelegd aan de Tweede Kamer. Dit aangezien de regelgeving rondom het toezicht niet meer van deze tijd was. Zo had de DNB voorheen als taak de toezicht op banken, de AFM diende toezicht te houden op effecten- en beleggingsinstellingen en de Pensioen- en Verzekeringskamer op verzekeraars en pensioenfondsen. De Pensioen- en verzekeringskamer is in 2004 gefuseerd met de DNB. Eind 20e eeuw kwamen er steeds meer bedrijven die meerdere financiële diensten gingen aanbieden. Daarnaast kwamen er ook steeds meer verschillende financiële producten op de markt die bijvoorbeeld raakvlakken hadden met sparen en beleggen. De toezichtsorganen waren hier niet op ingericht en waren niet meer efficiënt, doeltreffend en marktgericht. In 2017 is daarom de Wft in werking getreden. De meeste sectorale financiële toezichtwetten zijn in de Wft geconsolideerd.
De doelstellingen van de Wft:
Het prudentieel toezicht wordt uitgevoerd door de DNB. De DNB heeft als taak om toe te zien op de soliditeit van bedrijven en de stabiliteit in financiële markten. Daarnaast beslist de DNB over de toetreding van een bank tot de Nederlandse markt en draagt zorg voor de toezicht op de financiële draagkracht van banken. Het toezicht op het gedrag wordt gedaan door de AFM. De AFM heeft als taak toe te zien op ordelijke en transparante marktprocessen, zorgvuldige behandeling van de consument en de belegger en dat de verhoudingen tussen verschillende marktpartijen zuiver is.
Als een onderneming een vergunning wil om actief te zijn op de financiële markt in Nederland, wordt deze exclusief toebedeeld door of de DNB of door de AFM. Als het gaat om een bank of verzekeraard bijvoorbeeld zal dit gedaan worden door de DNB, omdat deze ondernemingen vallen onder het prudentieel toezicht. Als het gaat om een belegginsonderneming of een financiële dienstverlener zal dit gedaan worden door het AFM, omdat deze ondernemingen vallen onder het gedragstoezicht. De DNB en AFM werken nauw met elkaar samen, welke ook is geregeld in Afdeling 1.3.1 Wft. De DNB werkt in het algemeen meer achter de schermen, waar het AFM eerder in de openbaarheid zal treden bij haar toezicht.