Menu
Klantenservice 013 - 36 99 511
Behaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk
Meer dan 99% tevreden klanten
Het grootste juridische cursusaanbod
Verwijder zoekopdracht
Meer
tot
Het verbintenissenrecht in Nederland is een onderdeel van het burgerlijk recht. Het contractenrecht, wordt ook wel overeenkomstenrecht genoemd, en houdt zich bezig met het recht omtrent overeenkomsten. Hierbij kan gedacht worden aan zaken als de duur van een overeenkomst of de beëindiging ervan. Het overeenkomstenrecht is een onderdeel van het verbintenissenrecht. Een verbintenis is het gevolg van een eenzijdige of tweezijdige rechtshandeling of van een feitelijke handeling (bijvoorbeeld een onrechtmatige daad) tussen personen.
35 resultaten
Sorteer op:
Favoriet
JUN 2023
NOvA PO: 4 punten
1 dag
Rotterdam
435,-
NOvA PO: 6 punten
650,-
NOvA PO: 2 punten
Online
118,-
Webinar
SEP 2023
Amsterdam
De personen welke een verbintenis aangaan kan een natuurlijke persoon zijn of een rechtspersoon. Het verbintenissenrecht is geregeld in het Burgerlijk Wetboek. In boek 6 van het BW is het algemene gedeelte vastgelegd omtrent het verbintenissenrecht. Het verbintenissenrecht kan geschaard worden onder de meeste omvangrijke rechtsgebieden in Nederland.
Een verbintenis kan men op verschillende manieren aangaan, namelijk:
Er zijn diverse overeenkomsten of verbintenissen die men kan aangaan. Enkele voorbeelden zijn een koopovereenkomst, arbeidsovereenkomst of een huurovereenkomst.
Verbintenissen kunnen zowel zakelijk als privé aangegaan worden. Als er sprake is van zakendoen is er altijd sprake van een overeenkomst, dit hoeft niet schriftelijk te zijn maar kan ook mondeling tot stand komen. De overeenkomst is bepalend voor de rechtsverhouding tussen beide partijen. In veel gevallen geschiedt de overeenkomst schriftelijk en word er een contract opgesteld. In dit contract kan een clausule opgenomen worden dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn. Mocht er een geschil optreden tussen de partijen zal er in eerste instantie gekeken worden wat er is vastgelegd in de overeenkomst. Om een contact op te stellen kan er een advocaat bij betrokken worden om ervoor zorg te dragen dat de overeenkomst juridisch gezien ook juist is opgesteld.
Als één van de partijen haar verplichtingen niet nakomt die overeengekomen zijn, spreekt men van wanprestatie. Als hiervan sprake is kan de benadeelde partij de andere partij allereerst nakoming vorderen van de overeenkomst. Mocht de partij die tekort geschoten is niet de gemaakte afspraken nakomen kan dit reden zijn om het contract te ontbinden met als grond wanprestatie. De benadeelde partij kan eventueel een schadevergoeding eisen of terugbetaling van hetgeen al betaald is. Mochten de partijen er onderling niet uitkomen kan een rechtszaak aangespannen worden. In een kort geding kan nakoming van de gemaakte afspraken worden geëist of ontbinding in een bodemprocedure.
Men spreekt van een onrechtmatige daad als een persoon inbreuk maakt op een anders recht, met als gevolg dat de andere schade lijdt. Als bijvoorbeeld twee bedrijven een overeenkomst overeen komen ingevolge artikel 6:127 BW, staat het partijen in principe vrij om zelf te bepalen wat de inhoud wordt van de overeenkomst. Bij het opstellen dient wel rekening te worden gehouden met de door de wet gestelde kaders. Vaak is in een overeenkomst opgenomen een beding waarin staat beschreven hoe er gehandeld dient te worden als er een geschil optreedt tussen beide partijen.
Als er sprake is van een onrechtmatige daad is in beginsel de partij die in gebreken blijft aansprakelijk voor de schade die deze partij heeft veroorzaakt. Schade die kan voortvloeien uit een onrechtmatige daad kan heel omvangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan verkeersongevallen of letselschade, vernieling van producten, productaansprakelijkheid of onrechtmatige publicatie. Als er een geschil ontstaat over een onrechtmatige daad, zal dan ook gekeken worden wie is er verantwoordelijk voor de geleden schade en hoe hoog zijn de kosten van de schade. Een onrechtmatige daad kan dus op meerdere manieren tot stand komen. Een voorwaarde is wel, wil men spreken van een onrechtmatige daad, dat de andere partij schade lijst.
Interessante cursussen verdieping contractenrecht vind je hier.