Cursusbank logo Civielrechtelijke aspecten van ongehuwd samenwonen

unique selling pointBehaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk

unique selling pointMeer dan 99% tevreden klanten

unique selling pointHet grootste juridische cursusaanbod

Cursusinformatie

puntNOvA PO:
3
duratie1 dag
Hoofddorp
295,-

SEP 2022

20

Civielrechtelijke aspecten van ongehuwd samenwonen

In de rechtspraktijk wordt steeds vaker de vraag gesteld welke bepalingen van het huwelijksvermogensrecht al dan niet analoog mogen worden toegepast op ongehuwd samenwonenden. Deze en de volgende vragen komen tijdens deze cursus aan de orde. 
1. Wat zijn de belangrijkste civielrechtelijke aspecten van het ongehuwd (en ongeregistreerd) samenwonen tussen de partners onderling (horizontale relatie) en tussen de partners en hun minderjarige kinderen (verticale relatie), zowel tijdens hun relatie als na verbreking daarvan (feitelijke scheiding)? 
2. Wat is de betekenis in dit verband van het onderhands of notarieel samenlevingscontract?
3. Welke bepalingen van het huwelijksvermogensrecht mogen analoog worden toegepast op ongehuwd samenwonenden?
4. Welke actie moeten ongehuwd samenwonenden met trouwplannen ondernemen om hun eventuele voorhuwelijkse eenvoudige gemeenschap vanaf 2018 niet in de nieuwe beperkte huwelijksgemeenschap te laten vallen? 
5. Hoe is de erfrechtelijke positie van ongehuwd samenwonenden?

DOELGROEP EN NIVEAU

De doelgroep is advocaten Familierecht, notarissen en kandidaat-notarissen en andere academisch gevormde juristen die familierechtelijke zaken behandelen. Het niveau is verdieping. Om de cursus met succes te kunnen volgen moet de cursist basiskennis van het Familierecht bezitten.

Niveau is verdieping.


Programma

Dinsdag 20 september 2022, 14:00 uur tot 17:15 uur
13.30 - 14.00 Ontvangst
14.00 - 15.30 Vermogensrechtelijke gevolgen van de relatie tussen ongehuwd samenwonenden onderling tijdens het bestaan van deze relatie en na verbreking daarvan (feitelijke scheiding); betekenis samenlevingscontract (horizontale relatie)
15.30 - 15.45 Pauze
15.45 - 17.15 Familierechtelijke gevolgen van de relatie tussen ongehuwd samenwonenden en hun minderjarige kinderen, zowel vóór als na feitelijke scheiding van de partners (verticale relatie)
17.15 Afsluiting

Docent(en)

prof. mr. A.J.M. (André) Nuytinck
Hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder personen-, familie- en erfrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, hoogleraar burgerlijk recht, in het bijzonder personen- en familierecht, Centrum voor Notarieel Recht, Radboud Universiteit Nijmegen en lid Staatscommissie Herijking Ouderschap en tevens als adviseur betrokken bij initiatiefwetsvoorstel huwelijksvermogensrecht. Prof. Nuytinck heeft zeer veel ervaring (vanaf 1980) in het universitair onderwijs en in het postacademisch onderwijs voor advocaten, notarissen, rechters en andere juristen. Zijn specialisatie ligt op het gebied van het personen- en familierecht, het huwelijksvermogensrecht en het erfrecht. In 1987 is hij gepromoveerd op een huwelijksvermogensrechtelijk onderwerp. In 1996 heeft hij zijn beide oraties gehouden. 


Details

Cursusaanbieder
Instituut voor Juridische Opleidingen
Cursustitel
Civielrechtelijke aspecten van ongehuwd samenwonen
Type cursus
Klassikaal
Niveau
Verdieping
NOvA PO
3 punt(en)
Adres

Novotel Amsterdam Schiphol Airport

Taurusavenue 12

2132 LS Hoofddorp

Datum
Dinsdag 20 september 2022
Prijs
€ 295,00
Cursusdagen
20-09-2022, 14:00 - 17:15