Menu
Klantenservice 013 - 36 99 511
Behaalde NOvA PO-punten altijd inzichtelijk
Meer dan 99% tevreden klanten
Het grootste juridische cursusaanbod
Verwijder zoekopdracht
Meer
tot
Een zaak in het Nederlands recht is in het Burgerlijk Wetboek Boek 3 beschreven als een voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk object. Vermogensrechten en zaken worden in Nederland gezien als goederen.
20 resultaten
Sorteer op:
Favoriet
JUN 2023
1 dag
695,-
3 dagen
2.195,-
2 dagen
1.695,-
NOvA PO: 2 punten
Online
118,-
Webinar
NOvA PO: 3 punten
Hoofddorp
325,-
In het Nederlandse burgerlijk wetboek worden zaken onderverdeeld in roerende en onroerende zaken. Onder onroerende zaken valt onder meer grond, delfstoffen die nog niet gewonnen zijn, beplanting die verenigd zijn met de grond, gebouwen en andere werken zoals een brug. Een zaak is roerend als deze niet onroerend is. Zo is een boom met wortels een onroerende zaak, maar als deze omgekapt wordt of omwaait dan wordt de boom een roerende zaak. Een ander voorbeeld is een houten tuinhuis. Als het tuinhuis vast zit in de fundering aan de grond is het een onroerend goed. Ook als het tuinhuis vastgeschroefd is aan de fundering kan deze worden omschreven als een onroerend goed. Als de eigenaar kan aantonen dat hij het tuinhuis ieder najaar losschroeft van de fundering en in het voorjaar weer vastschroeft aan de fundering, kan het tuinhuis (de opbouw) omschreven worden als roerend goed en de fundering als onroerend goed.
Een zaak op zichzelf kan bestaan uit meerdere zaken. Als een bestanddeel van een bepaalde zaak valt onder een andere zaak, dan is vanuit juridisch oogpunt deze twee zaken aan elkaar verbonden en wordt dan gezien als één zaak. Als een bepaalde zaak een bestanddeel is van een andere zaak hangt af van de verkeersopvatting. Met de verkeersopvatting wordt bedoeld hoe er over een bepaalde kwestie in algemene zin in de maatschappij over gedacht wordt. Een andere reden om twee of meer zaken als één zaak te zien is als de zaken op een dusdanige manier met elkaar verbonden zijn dat het niet langer mogelijk is om de zaken los van elkaar te behandelen zonder dat er beschadiging van een van de zaken kan optreden.
Het eigendom van een rechtssubject is het meest uitgebreide recht welke een zaak zou kunnen hebben. Een rechtssubject is een rechtspersoonlijkheid of een juridische persoonlijkheid. In het juridische bestaan twee verschillende rechtssubjecten, namelijk natuurlijke personen en rechtspersonen. Het eigendom beschrijft het recht om van een bepaalde zaak gebruik te mogen maken en hierover te beschikken. Als iemand eigenaar van een zaak is heeft deze de mogelijkheid om zogenoemde beperkte rechten op een zaak van toepassing te laten. Deze rechten kunnen onderverdeeld worden in gebruiksrechten (genotsrechten) en zekerheidsrechten. Een goed voorbeeld van gebruiksrechten is vruchtgebruik. Hiermee wordt het recht verleend om op een bepaalde manier gebruik te maken van een bepaald goed van iemand anders. Zekerheidsrechten hebben betrekking om bepaalde zekerheid te verstrekken bij een geldvordering. Als een geldvordering niet geïnd kan worden door een faillissement bijvoorbeeld, de houder van het zekerheidsrecht zich kan verhalen op de zaak waar het recht op rust. Een hypotheek is een voorbeeld van een zekerheidsrecht.